Het unieke levensverhaal van Marthje: hoe het ooit begon.

Het unieke levensverhaal van Marthje: hoe het ooit begon.

Marthje groeide op met haar ouders - beiden kunstenaar - twee zussen en broer in Maastricht. De liefde voor stenen - en haar passie om unieke en bijzondere creaties te maken - ontwikkelde ze al in haar jeugd. Na 25 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, is ze in 2012 gestart met 'Oorbellen van Marthje', nu bekend als 'Jewels by Marthje'. Lees hieronder haar unieke levensverhaal.

‘Op 18 april 1962 zag ik het levenslicht te Maastricht. We woonden in een grote boerderij met binnentuin en grote achtertuin, pal tegenover het prachtige Chateau St Gerlach. Opgroeien met mijn ouders – beiden kunstenaar – en twee zussen en broer in het zuiden was voor mij letterlijk leven als god in Frankrijk.

 

De zomers stonden in het teken van buiten leven en met elkaar zijn. Mijn moeder kon fantastisch koken en daar genoten we van aan de tafel in de tuin. Er werd een tent opgezet zodat we ook buiten konden slapen. Mijn ouders vonden het heerlijk om in de tuin te werken. Ze zorgden ervoor dat de tuin en binnenplaats eruit zagen zoals je ze kent van de schilderijen van Monet: een bloemenpracht en zo mooi samengesteld. Ik maakte daar regelmatig biedermeier boeketjes.

 

We kregen de vrijheid om onszelf te ontdekken en ontwikkelen en werden liefdevol opgevoed. Mijn ouders kregen regelmatig bijzondere mensen over de vloer: schrijvers zoals Godfried Bomans, verschillende musici en artiesten zoals de originele cast van de musical `Hair’. Dat maakte het voor mij een paradijs op aarde.

 

Door mijn ouders kwam ik al vroeg in aanraking met materialen, vormen en kleuren. De vele uitstapjes naar musea, markten en de reizen naar diverse landen waar mijn vader vaak op zoek ging naar schatten, ontwikkelde mijn interesse nog meer. Met mijn vader maakte ik vele wandelingen en al vroeg gaf hij mij onbewust de liefde mee voor stenen. Hij raapte ze altijd op om ze mij te laten zien en te voelen. Thuis speelde ik met vormen en kleuren en zat altijd aan tafel om tekeningen maken. Al vroeg verkocht ik deze op markten om mijn eigen zakgeld bij elkaar te verdienen.

 

De studiekeuze was al vroeg duidelijk: kunstacademie. Eigenlijk zag ik dat zelf niet zo zitten aangezien ik, en dat bleek achteraf ook, te commercieel, te veel ondernemer en te marketing georiënteerd was. Na 2 jaar maakte ik dan ook de overstap naar het bedrijfsleven waar ik 25 jaar lang diverse mooie dingen heb mogen doen en die mij nu -bij deze onderneming - zeker goed van pas komen.

 

De reis naar Italië in 2012 met mijn zus zorgde voor een nieuw avontuur. Terug gekomen van deze mooie reis zat er in mijn koffer een aantal strengen edelstenen en tangetjes en zo begon ik met ‘Oorbellen van Marthje’. In de eerste jaren combineerde ik het nog met mijn interim werk in de life sciences, maar in 2016 koos ik er definitief voor om mijn volledige focus op dit bedrijf te richten. Samen met Esther en later Marianne hadden we, wat begon als een grapje, een echt serieus bedrijf neergezet. We lagen in ruim 60 winkels Nederland en België.

 

De passie om iets bijzonders te maken voor de klant was en is nog steeds mijn grootste drijfveer. Het kijken, combineren en creëren van bijzondere unieke stuks, waar je als klant elke keer mee gecomplimenteerd wordt, is voor mij de grootste uitdaging.

 

Art yourself is dan ook niet voor niets de slogan, wij maken namelijk wat jij wilt dragen, zodat jij kan stralen.’

 

Marthje